Tijdens het uitvoeren van verschillende werkzaamheden kun je worden blootgesteld aan biologische agentia. Biologische agentia zijn levende organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. In geval van blootstelling kunnen deze een gevaar op leveren voor de gezondheid. De effecten kunnen uiteenlopen van weinig klachten (zoals kleine verkoudheden en irritaties aan de huid of luchtwegen) tot chronische en ernstige ziekten die in bijzondere gevallen de dood tot gevolg kunnen hebben.
Virussen, bacteriën, schimmels en parasieten komen overal voor en je kunt het vrijwel nooit zien. Als je bijvoorbeeld in aanraking komt met kadavers, afval of straatvuil of ontlasting heb je te maken met biologische agentia. Dat geldt ook bij dieren-/ insecten- en tekenbeten en bij bloedcontact of prikincidenten. Sommige virussen (bijvoorbeeld griepvirussen) zijn via de lucht overdraagbaar.
Als gevolg van een besmetting kun je bijvoorbeeld tetanus, hepatitis A (via ontlasting), de ziekte van Weil (via water), de Q-koorts (via lucht) en hepatitis B of HIV (via bloed) oplopen.
Afhankelijk van het soort virus of bacterie kun je besmet raken via:
Wondinfectie
Iedereen krijgt wel eens te maken met een wond. Een wond kan ontstoken raken als er een bacterie in komt. Dat heet een wondinfectie.
Wat is een wondinfectie?
De huid beschermt het lichaam van gevaren van buitenaf. Denk hierbij aan bacteriën, schimmels en virussen. Bij een (operatie)wond is de huid stuk. De bacteriën en virussen kunnen dan makkelijk uw lichaam binnenkomen. Bij een wondinfectie (na een operatie) raakt uw wond geïnfecteerd doordat het immuunsysteem (wat de wondgenezing ondersteunt) in de war is.
In het ziekenhuis/ bij de huisarts zullen ze u advies geven over hoe u uw wond het beste kunt reinigen. Ook kan de wond infecteren doordat er straatvuil in uw wond komt wanneer u valt. U kunt in beide gevallen een infectie proberen te voorkomen door de wond goed schoon te maken.
Het is normaal dat een wond in de eerste 7 dagen na ontstaan tekenen van infectie vertoont, dit hoort bij de fasen van wondgenezing. Wanneer u twijfelt binnen de 7 dagen of de wond aan het infecteren is, neem contact op met uw behandelend arts.
Om blootstelling te voorkomen kunnen we van tevoren al een aantal dingen doen, bijvoorbeeld:
Om infectie te voorkomen is persoonlijke hygiëne belangrijk:
Wondinfectie behandelen
Denkt u dat u een geïnfecteerde wond heeft? Een wondinfectie moet gezien worden door uw behandelend arts. De arts zal samen met uw wondverpleegkundige de behandeling bepalen. De arts kan een wondkweek afnemen om te kijken welke bacterie de infectie heeft veroorzaakt.
Hepatitis A ontstaat door een virus en geeft een besmettelijke ontsteking aan de lever.
Symptomen zijn:
De ziekte gaat vrijwel altijd binnen enkele weken tot een paar maanden vanzelf over. Je kan besmet raken wanneer het virus in je mond terecht komt. Hygiëne is belangrijk om besmetting te voorkomen. Wanneer iemand met Hepatitis A naar het toilet gaat om te poepen, kan hij bijvoorbeeld de Wc-bril, deurkruk en kraan besmetten, waardoor het virus op je handen terecht kan komen wanneer je zelf gaat. Bij ons werk kunnen we bijvoorbeeld besmet raken bij werkzaamheden aan bestaande riolen. Handschoenen dragen, goed handen wassen voor het eten en schoonmaak van de sanitaire voorzieningen is dan extra belangrijk
Ook Hepatitis B is een leverontsteking door een virus. De verschijnselen zijn ongeveer hetzelfde als bij Hepatitis A. De ziekte gaat meestal vanzelf over, maar kan ook chronisch worden. Mensen met chronische hepatitis B hebben vooral last van moeheid. Je kan besmet raken met hepatitis B door onveilige seks of bloedcontact. Tijdens het werk kan dit bijvoorbeeld ontstaan wanneer je je per ongeluk prikt aan een injectienaald die je buiten soms tegenkomt of wanneer je iemand met een bloedende wond helpt. Dus opruimen van de werkplek en handschoenen dragen als een bloedende wond wordt behandeld helpt besmetting voorkomen. Wanneer toch bloedcontact is geweest, raadpleeg dan de huisarts.
Tetanus is een infectieziekte die zeer ernstig kan zijn.
De belangrijkste verschijnselen zijn:
De bacterie die deze ziekte veroorzaakt komt overal ter wereld voor in de grond en bijvoorbeeld straatvuil maar ook in het riool. Je kan besmet raken wanneer de bacterie door een wond in je bloed terecht komt. Bij ons werk kan dit gebeuren wanneer je een wond op loopt en in contact komt met besmette grond, bijvoorbeeld met grond vervuilde gereedschappen of andere voorwerpen. In Nederland is een vaccinatieprogramma tegen Tetanus, waardoor de ziekte erg weinig voorkomt. Om beschermd te zijn tegen Tetanus is één vaccinatie nodig en deze biedt dan 10 jaar bescherming.
Wondinfectie symptomen
Wanneer uw wond geïnfecteerd is kunt u dit herkennen aan een aantal tekenen:
Als u last heeft van een of meerdere van deze symptomen, ga dan naar uw behandelend arts. De arts zal dan beoordelen of u een wondinfectie heeft.
Zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen.
Mochten er naar aanleiding van deze Toolbox nog vragen zijn, dan kan contact worden opgenomen met de KAM-afdeling.
Werk veilig of werk niet !!